Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

hatalı basım para

paylaş araştır

 

  1. her hafta olmasa da en az iki haftada bir haber sitelerine çıkan, gündem yokluğunda gündem dolduran haber.

    yok hatalı basım 10 tl için 50.000 tl vermişler,

    yok hatalı basım 200 tl si için 250.000 tl istiyormuş,

    yok hatalı basım 100 tl si için 70.000 tl teklif etmişler ama kabul etmemiş.

    hiç inandırıcı gelmiyor, kabak tadı vermeye başladı.

     
  2. biraz piyasasını arttırmak için popülize edildiğini düşündüğüm, farklı olduğu için muadillerinden daha değerli görüntüsü verilen para türü.

     
  3. İnsanların üç kuruşa çalıştığı bir ortamda, boş gereksiz gündem.

    O hatalı para asgarî ücretli bir vatandaşa gelse, kırk gün ağlar. Yüz liram boşuna çöp oldu diye, adamlar satışa çıkarıyor.

     
  4. fırsatçılık. şimdi okuduğum haberde şöyle diyordu;

    "O gün ATM'den para çekmiştim. Yoğun bir gündü, cebimde başka para da vardı. ATM'den çektiklerim arasında mı yoksa cebimdeki daha önceden olan paralardan mı tam olarak bilemediğim 50 TL'lik bir banknotun hatalı olduğunu fark ettim. Koleksiyoncuların dikkatini çeker diye düşünmüştüm. Ama öyle olmadı. Ben de satmaktan şimdilik vazgeçip, çerçeveletip, dükkanıma asmaya karar verdim. Belki ilerde değerlenir" yani anlayacağınız hatalı paradan kaynaklı para kazanmak diye bir şey yoktur

     
  5. merkez bankasına teslim edilip, yenisinin alınması gerektiğini düşündüğüm hatalı basım. her yerde merkez bankası olmadığına göre ziraat bankası bu işi yapar, değiştirir. tabi adamı kalpazan gibi değerlendirip polis çağırmazlarsa. artık o kadar yakın basılıyor ki sahte para, bu riske girmekte mantıklı olur mu, bilemedim şimdi. dediği gibi duvara assın, birbirlerine bakıp dursunlar. bazı dükkanlarda masanın üzerine cam parçası koyup altına para koyuyorlar.

    ilk antikacılık işi bu şekilde başlamış olabilir. hatta bazı esnaflar ilk kazandığı parayı çerçeveletip, duvarına asarmış. çok eski esnaflarda da bu paralar duvarlarda asılı duruyor. o tarz dükkanlar bulununca sonuna kadar her yeri incelenmeli. eminim ne değerler vardır, ne hatıralar mevcuttur. sayıları çok azalmıştır ama elbet bir kaç tane çıkar.

     
  6. Aykırı paralar. Hatalı basılan para da denilir. Esasen söz konusu hatalı basılan para geçersiz olacakken veya merkez bankasınca değişebilecekken nasıl böyle değerli kağıt haline alıyor anlaşılmıyor. Daha doğrusu ben anlamıyorum.

    Para basımının her aşamasında güvenlik unsurunun üzerinde dönemin tüm teknik, artistik ve finansal imkânlar seferberlik edilerek çalışılmasına rağmen dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye?de de hatalı paraların piyasaya çıkabildiğinden olsa gerek koleksiyoncular için önemli olabiliyor.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.