Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Epistemoloji ile ontoloji arasındaki korelasyon.

paylaş araştır

 

  1. Adilyaşam gereksizinin açtığı konudur.

    İdal* uçurduğu için bende kalmış sanırım. Tamamlayıp bari

    ...

    Epistemoloji bilgi bilimidir. Medline da denir veri sağlar.

    Onyoloji varlık bilimidir. Maddeciliğin temeli olur.

    Korelasyon ise olasılık kuramı ve istatistikte iki rassal değişken arasındaki doğrusal ilişkinin yönünü ve gücünü belirtir. Genel istatistiksel kullanımda korelasyon, bağımsızlık durumundan ne kadar uzaklaşıldığını gösterir.

    ...

    Sözün özü bilgi ve varlık bilimleri arasındaki bağlantının istatistiki ve uzaklıklarının bağını gösterir

    ..

    Ooooff yoruldum valla

     
  2. Epistemoloji bilgifelsefesidir bu bir, ontoloji varlıkfelsefesidir bu iki, bilmek ve varolmak arasındaki ilişki mutlaka vardır bu da üç...

     
  3. ontoloji maddecilik olmayıp, idealizmi de kapsar.

     
  4.  
    (Bkz: sevim koş)(Bkz: hiçbir şey olmasa dahi kesinlikle bir şeyler oldu)
  5. beni yemiş olabilirler duygusu veren cümle.

     
  6. sınavda ya da mülakatta: "epistemoloji dedim, ontoloji dedim bir de korelasyon dersem acayip havalı olur; hoca bana puan verir ya da profesörleri ters köşe yapar doktoraya kabul alırım!" diyen bir yazarın sayıklaması. E biz de kişiye: "1 puan verelim de sınıf geçsin" ya da "aman belki rektörün yeğenidir, başım ağrımasın" diyorsak nefes tüketmek pahasına şunu diyelim:

    sevgili yazar,

    korelasyon kelimesini kullanmanızdan anlaşılıyor ki; siz bir bilimsel araştırma paradigması tanımlamaya çalışıyorsunuz. Çünkü bir araştırma paradigması epistemolojik ve ontolojik olmak üzere iki şekilde tanımlanır. Elbette esaslı bir çalışmada mesele hem epistemolojik hem de ontolojik boyutu ile ele alınmalıdır. Yine de üzerinde çalıştığınız konuyu ontolojik boyutu ile ele alacaksanız ilkin gerçekliğin kendisine öznel bir biçimde odaklanmanız gerekir. yani incelediğiniz konuyu tek ve bağımsız bir gerçeklik olarak kabul edeceksiniz. bu gerçekliğe verilen farklı anlamları, etik-ahlaki duruşları göz ardı edeceksiniz. oysa epistemolojik boyutta gerçekliğin öznel (subjektif) anlamını değil; herkes için aynı olup değişmez olan nesnel (objektif) anlamını araştırmak ve nedensellik ilişkisini kurmak zorundasınız.

    Araştırmanızı ontolojik temelde kurarsanız, bundan sonra gelecek bütün epistemolojik verileri ontolojik temel ile ya da ontolojik ilk cevap ile sınırlandırmış olursunuz. Demektir ki; ontolojik bir kurguda epistemoloji bağımlı değişkendir.

     
    (Bkz: beyin yakan konu denemeleri)
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.