Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

düyunu umumiye idaresi

paylaş araştır

 

  1. osmanlı imparatorluğunun borçlarına ve bu borçların fazilerine karşılık olarak gösterdiği gelirleri toplamak için anlaşmalarla alacaklı yabancı devletler tarafından kurulan idare. türkçe anlamı genel borçlar idaresi demektir. osmanlı borçlarını ödeyemediği için bir nevi vergi gelirlerine el koyan bir idareydi bu. muharrem kararnamesiyle istanbul'da kurulmuştur. bu idarenin binası günümüzde istanbul erkek lisesi olarak cağaloğlu'nda bulunmaktadır.

     
  2. Osmanlı devletinin kendi bünyesinde oluşturduğu, devlet adına borçların tahsili için kurulmuş, alacaklıların mali denetim mekanizmasıdır. Zaman'la bu idare, mali olarak devleti denetleyen bir yapılanmaya dönüşmüştür. Hazinedeki Vergi kazançları yurtdışına aktarılmıştır.

     
  3. Tamlama ve imlâ kuralı gereği 'duyûn-ı umûmiyye' şeklinde yazılması gereken, Arapça 'deyn (borç)' kökünün çoğulu olan 'duyûn (borçlar) kelimesinin genel anlamına gelen 'umûmiyye' kelimesiyle tamlama yapılması sonucu 'genel borçlar' mânası kazanan idâre.

    Not: işlevi ve tarihi gelişimi hakkında gerekli bilgiler anlatıldığı için tekrara girilmesi düşünülmemiştir.

     
  4. Resmi moratoryum idaresi

    Geliyor gelmekte olan

     
  5. Dış borçların içinden çıkılmaz bir hâle gelmesi sonucu kurulan bir kuruluş. Dönemin maliye bakanlığı gibi bir şeydi.

    Osmanlı'nın en büyük iki alacaklısı olan Fransa ve İngiltere tarafından kontrol ediliyordu. Osmanlı Devleti'nin neredeyse bütün maliyesini yönetecek duruma gelen Düyun-u Umumiye'nin idaresinde İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Avusturya-Macaristan temsilcileri yer alıyordu.

    Bazı vergilerin toplanma yetkisi Düyun-u Umumiye'ye bırakıldı.

    Böylelikle Osmanlı Devleti iktisadî bağımsızlığını kaybetti.

    Düyun-u Umumiye idaresinin kurulmasıyla beraber başlangıçta Osmanlı Devleti'nin borçlarının önemli bir bölümü silindiyse de 1881'den 1908 yılına kadar 12 borç sözleşmesi imzalandığı için dış borçlanma sürdü.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.