Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

bağlaçları ayrı yazması gerektiğini bilmeyen yazar

paylaş araştır

 

  1. yanılmıyorsam ilk okulda, yanılıyorsam da ortaokulda öğretilen bir dil bilgisi kuralından bihaber yazar.

    bilindiği gibi; cümle içinde aynı görevde olan ya da anlamca birbiri ile ilgisi bulunan sözcükleri, sözcük gruplarını, anlam bakımından birbiri ile ilgili cümleleri bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

    cümlede bağlaç görevi gören kelimeler, kendilerinden önceki kelimeden ayrı yazılırlar. kendi başlarına bir anlamları yoktur. adları üzerlerinde zaten: cümlede birden fazla özne, birden fazla sıfat, belirtili nesne, zarf, tamlayan, tamlanan, yüklem vb. görev yapan her türlü kelime ve cümleleri birbirine "bağlarlar".

    bunların alamet-i farikası ayrı yazılmalarıdır. bitişik olsalar bağlaç değil "ek" olurlar.

    en çok kullanılanlardan "ama, fakat, lakin, ve, ile, oysaki, halbuki, çünkü, zira gibileri ayrı yazmayı biliriz de genelde "de" ile "ki" bağlacı karışır. bitişik mi ayrı mı yazacağımızı bilmeyiz. ancak bu basit bir haberi olmadığından bilmemek durumu değildir. ilk okulda ve ortaokula öğretilen bir bilgiyi bilmemek üniversite mezunu insanlara, hatta sözlükte yazarlık yapanlara yakışmaz. dolayısıyla hoş görülecek, görmeden gelinecek bir hata değildir.

    cümlede bunları bulmanın yolu da üzerlerini kapatıp cümleyi tekrar okumaktır. görülecektir ki cümlenin anlamını bozmazlar. sadece biraz daraltırlar o kadar. mesela;

    burayı da gezdik (demek ki daha öncesinde en az bir yer daha gezmiş anlamı verdi.)

    de'yi kapatırsak "burayı gezdik" kaldı geriye. anlamı biraz daralmış olsa da bozulmadı sonuçta.

    "sen hele bir gel de sonrasına bakarız." cümlesinde de anlamı bozmaz. neden? çünkü bağlaç da ondan.

    "yarışmaya bizim lisede katılmış" cümlesindeki de bitişik yazılır çünkü bağlaç değil, çünkü o bir ek. çünkü yarışmaya katılan sınıfın güzel ve çalışkan kızı burcu olsun diyelim; bu burcu anlaşıldığı kadarıyla birden çok lisede gerçekleştirilen bir yarışmaya bizim lisede katılmış anlamı çıkar burdan. yer bildiren de ekidir o yüzden buradaki de. ek'tir işte uzatmayalım. cümlenin öznesi olan buru'yu başa kyup yazarsak; "burcu yarışmaya bizim lisede katılmış." olur. buradan de'yi atarsak n'olur peki?

    "burcu yarışmaya bizim lise katılmış gibi anlamsız, serseri, saçma bir cümle kalır ki bu da bize oradaki de'nin bağlaç olmadığını gösterir.

    "yarışmaya bizim lise de katılmış." dersek ne olur peki? bravo, bağlaç olur. neden? çünkü yarışmaya katılan liseler arasında bizim lisenin de olduğunu haber veriyor burada yazar. demek ki birden fazla lise var burda. liseler arası bir yarışma bu. burcu yok artık. liseler var. "yarışmaya bizim lise katılmış" şeklinde de'yi atıp yazarsam daha kapalı bir anlatım olur ama yine de anlam bozulmaz.

    peki burcu nerde? sınav kötü geçince burcu kocaya gitti...

     
    (Bkz: lafı dolandırmak)
  2. iyi "de" lafı bu kadar uzatmaya gerek var mıydı? diye düşündüren bir başlıktır. Ben "de" klavye"de" yazarken bazen bildiğim halde yazım yanlışlarını kullanabiliyorum. Yazıyı okuyunca çok "da" şeyetmemek lazım diye düşündüm.

     
  3. çok da şeyetmemek değil hiç şey etmemek lazım gelen bir konu ama maalesef yazı diliyle konuşma dilini ayırmak bir medeniyet göstergesidir. bildiğim halde yanlış yapman muhtemelen bildiğin tek dil olan ana diline zarar verir. basit ve ufak hatalar zamanla sistemli hatalara dönüşürler.

    okumayı yeni öğrenmeye başlayan bir çocuk yerine koyun kendinizi. bir yanda ayrı yazılan "de", diğer yanda önemsenmeyen yanlışlıkla yazılan bitişik "de". nasıl oluyor da oluyor demez misiniz?

    ya da en basitinden iddia yerine "iddaa" yazmak? hangisinin doğru yazım olduğunu bilmeyen bir nesil var şu an. "rehber" olmak böyle konularda "da" lazım "dediğim konu".

     
    (Bkz: dediğim başlık)
  4. küçük ayrıntıları büyüten, medeniyet ,hatta insanlık meselesi yapmış entry.

    hani kusur görenindir denilesi de denmese iyi denesi entry...

    de leri ayrı yazmış da aferin alası entry

     
  5. pek tabiyy ek olan de'yi de bitiştirmeyi bilmezdirler. bilmezlerdir.

    bir bildirici...

     
  6. anlamda bir farklılık yaratmıyor ise ayrı da yazılır aynı da diye katıldığımız konudur

     
  7. #18u1 o iş öyle değildir diye katılmadığımız konudur.

    yalnız bunu derken biz kaç kişiyizdir? sayıp gelirsem daha doyurucu bilgiler verebilirizdir.

     
  8. katılmaya bilirsiniz bizim kendi düşüncemiz..

    tanım; kimi alakadar eder ister ayrı yazarız ister birleşik sözün anlam ve özünü değıştirmedikten sonra takılası konu olmadığını beyan ettiğimiz durumdur..

    biz diyelim 3 siz deyin 10.. bu kadar dert etmeyiniz sayın med-czr..

     
  9.  
    (Bkz: türkçeyi katledenler)(Bkz: takıntı)
  10. klavyenin azizliğine uğrayıp da düşmekten korktuğum en büyük yanlıştır kendileri

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.