Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

zamanın kısa tarihi

paylaş araştır

 

  1. 1988 de yayınlanan ve en çok satan kitaplar arasında yer alan bir bilim kitabıdır. kitapta e=mc2 hariç hiç bir formüle yer verilmemiştir.

    lisede fizik dersi 1 (bir) olan şahsımın bile seve seve okuduğu kitaptır. kara delikler, büyük patlama ve ışık hızı gibi kavramlar şimdi daha anlamlı.

     
  2.  
    (Bkz: Stephen Hawking)
  3. kitabın tam adı "zamanın kısa tarihi: büyük patlamadan karadeliklere" dir. zamanın kısa tarihi adıyla birde belgesel vardır.

     
  4. Stephan Hawking'in; evreni, zamanı, uzayı, herkesin anlayacağı sade ve basit bir dil ile aldığı eseri. Esasında herkesin okuması gereken bir eser. Bilimsel yazıt içinde külttür. Birçok dile de çevrildi. Çok fazla Teolojiye gitmeden rasyonel bir şekilde ilk çağ filozof ve bilim adamlarından da bahsedilerek yazıldığı için temel bir eser olabilir bu alanda. Altını çizdiğim önemli bulduğum satırlardan bazıları:

    "Uzay ve zamanın sınırı olmayan kapalı bir yüzey oluşturacağı fikri, evrenin tarihinde Tanrı'nın rolü açısından oldukça önemli çıkarımlara da sahiptir. Bilimsel kuramların olayları betimlemedeki başarısı sonucu birçok insan, Tanrı'nın evreni bir dizi yasaya göre evrimleşmesine izin verdiği ve bu yasaları çiğneme yönünde herhangi bir müdahalede bulunmadığı inancına sahip oldu. Ancak yasalar bize evrenin başladığı anda nasıl görünmesi gerektiğini söylemiyor; saati kurup nasıl başlatacağını seçmenin halen Tanrı'ya mahsus olması mümkün. Evren bir başlangıca sahip olduğu müddetçe onun bir yaratıcısının olduğunu da varsayabiliriz. Ancak evren bir sınırı veya kenarı olmaksızın gerçekten kendi başına tamamen bağımsız bir bütünse, onun bir başlangıcı da bir sonu da olmaz: sadece var olur. Bu durumda bir yaradana gerek kalır mı?"

    Güncellenmiş bir önsöze de sahiptir son baskıları. Bu alana ilgi duyanların zevkle okuyacağı bir eser. Ki hawking'de yaşamı, yaptıkları, katkıları itibari ile saygı duyulacak insanların başında gelir.

     
  5. Stephan Hawking'in evren betimlemeleri, uzay ve zaman, genişleyen evren, belirsizlik ilkesi, temel parçacıklar ve doğadaki kuvvetler, kara delikler, evrenin kökeni ve kaderi, solucan delikleri ve zaman yolculuğu vs. konularında anlaşılır ve yer yer mizahi bir dille kaleme aldığı kendi alanında başyapıt kabul edilen eseri.

    ilk basımı 1988 yılına ait ve önsözü Carl Sagan tarafından yazılmış. Ancak benim de okuduğum 1996 sonrası baskılarında yazar güncelleme yaparak önsözünü de kendisi yazmış.

    kitap yaklaşık 40 dile çevrilerek dokuz milyonun üzerinde baskı yapmış. (kim demiş belgesel izlemiyoruz, bilimle ilgilenmiyoruz diye-gülücük-)

    Eserin bu denli ilgi görmesinin nedeni sanırım insanlık tarihi boyunca en çok kafamızı meşgul eden evrenin oluşumu, yaradılış, big bang teorisi, zamanda yolculuk gibi konulara cevap oluşturmak amacını taşıması.

    kitapta neredeyse kronolojik bir düzenle son bilimsel buluşlara gelinceye değin tek tek ortaya konan ve bulunan teoremler incelenmiş. formüller, sayılar, sıkıcı açıklamalar olmadan en karmaşık konuları sofis'e anlatır gibi anlatmış Hawking. (tebessüm)

    Newton'un hareket kanunları, kuantum mekaniği, einstein'ın izafiyet teorisi, termodinamiğin ikinci yasası vs. birçok bilimsel kanun ve teoremler kitabın hacmi içerisinde.

    bir de kitap aracılığıyla şunu öğrendim ki, dahi yazarımız iddiaya girmeyi pek seviyor. bilimsel çalışma yaparken birkaç defa savunduğu görüş için bilim adamı arkadaşlarıyla iddiaya girdiğinden bahsediyor.

    tavsiye ediyorum, konusunun meraklıları pişman olmayacaktır.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.