Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

phi sayısı veya fibonacci dizisi

paylaş araştır

 

  1. Phi (fi olunur) 1.618 sayısıdır. Phi kelimesi matematiksel bir ifadedir. Phi sayısına birçok kaynakta "altın oran" denilmektedir. Euclid (Öklid) (M.Ö.365-300) "Elementler" adlı tezinde böyle bir sayının varlığından bahsetmiştir. Aynı zamanda bu oran Mısır piramitleri ve eski Yunan mimarisinde de kullanılmıştır. Bu sebeple bu sayının ne zaman keşfedildiğine dair kesin bir bilgi mevcut değildir.

    Altın oran nasıl elde edilir?

    Orta Çağ'ın en yetenekli matematikçisi olarak kabul edilen İtalyan asıllı Leonardo Fibonacci yazdığı matematik kitaplarının birinde bir problemden bahsetmiştir. Bu probleme göre bir çiftlikte bir çift yavru tavşan yaşar. Bu tavşanlar ilk iki ay yavru yapamaz. Ancak üçüncü aydan itibaren her çift, bir çift yavru tavşan dünyaya getirmektedir. Bu olay devam ettikçe toplam tavşan sayısı Fibonacci dizisini verir.

    İlk iki ay tavşan oluşmaz. Sadece bir çift tavşan bulunur.

    3. ay = 2çift

    4. ay = 3çift

    5. ay = 5çift

    6. ay = 8çift

    Devam eder gider. Son sayıyı bir önceki ile toplarsak yeni dizi elemanı elde edilir. Bu elemanların bir öncekine oranı onu sayısıdır, yani altın oran ...

    Dna dizisinde, bal peteğinde, örümcek ağında, yapraklarda ve Kabe'nin mimarisinde (önündeki boşluğu dahil edince de enine) görülür.

     
    (Bkz: altın oran)
  2. kendisinden önceki son iki sayının toplamı şeklinde edilen sayıların oluşturduğu dizidir. konusu ile dikkat çeken bilimkurgu dizilerinde de sık sık kullanılmaktadır.

     
    (Bkz: Fringe)
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.