Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Nitelikli okur

paylaş araştır

 

  1. seçicidir.

    Birikimi olan okurdur. Amacı olan, okuduğuyla kalmayıp, süzgecinden geçiren ve bunları hayatına uygulayabilen, kullanabilendir de aynı zamanda.

    Kendi beğenisi oluşmuş okurdur.

    Fikri olarak kendine yakın bulduğu kişilerden tavsiye alabilen olabileceği gibi, seçimlerinde kendi beğenisini "baz" alıp, kendini kalıplara koymayandır da.

    Okuma, kitap alma, sorgulama, düşünme, uygulama... tüm bu eylemlerinde süreklilik gösterendir.

    Sorgulayandır hatta kitabın dışına çıkan, araştırandır da

     
  2. "Ben buradayım sevgili okur, peki ya sen neredesin" diyen oğuz atay merhumun mumla aradığı okurdur.

     
    (Bkz: Korkuyu beklerken)(Bkz: Oğuz Atay)
  3. tercihleriyle kendisini hep bir adım öne taşıyandır nitelikli okur. merak duygusuna sahip, araştırmacı ve aklının yollarına duvar örmeyendir. sayfalar arasında gezerken, bir madeni açığa çıkarmaya uğraşan madencidir daha çok nitelikli okur. aldığı madeni akıl süzgecinde parlatıp etrafına doğru bir şekilde analiz etme yetisine sahip olan kişidir. hem alıcı hem de vericidir aynı zamanda.

    bazen de, tebessüm ediyorum kitaplar hatta yazarlar hakkında ki eleştirilere. kitap kapaklarından, yazarların cümle kurmalarına kadar.. etkilidir elbet bunlar da nitelik arayışında ki okur için. ama zaten tercih ettiklerimizle en farklısına ve bizi bir adım daha öne çıkaracak eserler için eleme yapmıyor muyuz?

    bir kitabı okumadan yorum yapmayan,-iyi, kötü- okuduktan sonra kendi eleştirisini öncelikle kitapla birleştirip, yazara düşünsel yolla ileten okurdur sözünü ettiğimiz "nitelikli okur" daha sonra yapılan eleştirilere katkı sağlayandır.

    süzgeçten ve madenden başladık. Zaten her şey geçer bu süzgeçten. Bazen keyif alamadık dediğimiz eserler için bile, kendimize pay çıkarabilmeliyiz. böylelikle okuduklarımızın nitelikli olmasının ayrımına varırız.

    "neden haz alamadım, neden sıkıldım, zaman kaybı" gibi nitelemelerle acımasız olabiliyor bazen okur. bunlar da yerine göre gerekli olabilir elbette. kim bilir, böylesi eleştirileri bir ihtimal de olsa, fark edip dikkate alan yazarlar olur ve okurun beklentilerine karşılık, kendi özgünlüklerini de işin içine katıp, daha farklı ve başarılı eserler inşa etme yoluna gidebilirler. böylelikle, nitelikli okur, nitelikli eserlerin çoğalmasıyla devam eder yoluna.

    öte yandan; nitelikli okur, bir yazarı tamamen kendisine göre değiştirmeyendir. böyle olursa eğer, nerede kaldı yazarın özgürlüğü?

    şunu da eklemeden geçemeyeceğim. nitelikli okur?un oluşmasında, yazarların da payı yadsınamaz. o halde kalemleri hiç susmasın..

     
  4. özlenen yazarın en sevdiği tipteki okur çeşidi.

     
    (Bkz: özlenen yazar)
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.