Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

nezaketi kerizlik olarak algılayan avam topluluk

paylaş araştır

 

  1. nazik olan insanın aptal ilan edilmesi kaçınılmaz olan insan? topluluğudur burası. nezaket onlara göre kerizliktir, bilmemezlik, aptallıktır. ne zaman cahilliğine aldanmadan, düşünmeden bağırdın çağırdın, o zaman sende avam olup sınıf atladın. aferin.

     
  2. özür dilemek, kusura bakmayın demek, affedersiniz ve pardon gibi ifadeleri kullanmak saygı konusunda evrimini tam tamamlayamamış bireylere sahip olan toplumumuzda kusur olarak görüldüğünden benim de bazen karşılaştığım insan tipidir.

    insanlara saygımdan ötürü çok samimi bir irtibatım yoksa veya kişi benden yaşça baya küçük değil ise bir şey isteyeceğim zaman muhakkak rica ederim. mesela lokantada asla emrivaki hitap kullanmam ve kullanılmasından da kesinlikle hoşlanmam. ancak bu tarz bir hitabı duyan çevremdeki bazı kişilerin bana 'bu zaten adamın işi niye rica ediyorsun ki' bakışı attıklarına şahit oluyorum ve gıcık oluyorum.

    aklıma gelen bir fıkra ile devam edeyim. temel İstanbul'da büfe açmış ve gelen müşteri bir paket falan sigaradan alabilir miyim diye gayet de uygun bir İstanbul Türkçesi ile isteğini rica ile belirtince temel de 'ne öyle karı gibi konuşuyorsun, parasını vermeyecek misin' demiş.

    genellikle de hastane personeli olan insanların dahil olduğu topluluktur. genellikle diyorum çünkü istisnalar muhakkak ki mevcut. bir bakarsın her önüne gelene ''siz'' yerine ''sen'' diye hitap ederler ve sürekli emir cümleleri ile konuşurlar. bir gün birini bozacağım ama şanslı kişi kim olacak belli değil henüz.

    her ne şekilde olursa olsun rica etmek gerçek insan davranışıdır, deneyin gerçekten kaybettiğiniz bir şey olmuyor.

     
  3. nezakete alışık olmayan topluluktur. bu tip kişiler ne yazık ki nezaketin zerresiyle muhatap olmamış ve bünyeye etkisiyle garip düşüncelere gark olmuştur.

    bu nedenledir ki, halk arasında nazik kişiler kaba tabiriyle yağcı, yılışık, gösteriş meraklısı, özenti gibi ifadelere maruz kalacaklardır.

    herkese hak ettiği gibi davranmak bazen zor lakin doğru olandır.

     
  4. nezaket gereği sustuğumuzda başa gelendir,herkesi anlayacağı bir dil vardır sözüne itibar etmemeye çalıştıkça mecburen bir kaç lisan sahibi ederler insanı.

    güzel atasözümüzdür durumu açıklar;

    ''görgülü kuşlar gördüğün işler,

    görgüsüz kuşlar gör ne işler''

     
  5. henüz medenileşememiş insansı topluluktur.

    medenileşmek, yani şehir hayatı, yani sosyal iletişim, yani adab-ı muaşeret gibi kavramları içinde barındıran bir olay. köyden indim şehire durumlarında zaten hiç bilinmediği için uygulanmaz bu nezaket kuralları. iletişim kurmayı bilmeyen insandan bunu beklemek de abes olur zaten. ama bu ayrı. asıl sıkıntı veren, şehirlerde doğup yaşadığı halde hala nezaketi içselleştirememekte mesele. sanki bir marifetmiş gibi kabalaşmayı, (şimdilerde nobranlık diyorlar) hödük gibi davranmayı sürdüren insanlar var çevremizde. belki konuyu "lümpenlik" başlığı altında tartışmak daha doğru. çünkü alt kültürün üst kültürü yenmesi gibi bi durum var ortada. ve durum vahim haliyle...

     
    (Bkz: hödük)(Bkz: lümpen)
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.